LOGOSUUNNITTELUA – MODERNIA JA MASKULIINISTAKIN

Luovassa työssä, kuten logosuunnittelussa, ei ehkä koskaan voi rutinoitua tiettyihin kaavoihin. Ainakaan ei pitäisi. Sillä jokainen työ on omanlaisensa, jokainen luova prosessi erilainen omine erityispiirteineen ja vaiheineen.

Olen suunnitellut kymmeniä logoja, joten tiedän kuitenkin jo aika hyvin etukäteen minkälaisissa raameissa logosuunnittelun prosessi omalla kohdallani liikkuu.

Kuten aiemmatkin, myös Living 24/7-verkkokaupan logon luomisprojekti oli monivaiheinen ja polveileva. Innostava, herättelevä. Ja niin hyvällä mielellä tehty.

Yrittäjän toiveena oli moderni ja pelkistetty, kaunis mutta kevyesti jopa maskuliininen logo. Mielestäni onnistuimme saavuttamaan sen.

Living 247 logosuunnittelu Annika Välimäki

LOGOSUUNNITTELUN PROSESSI

Oman kokemukseni mukaan hyvä logo syntyy näin:

Aluksi tutustun asiakkaaseen. Heidän brändinsä toimintafilosofiaan, arvoihin, tuotteisiin, palveluihin. Yrityksen nykyiseen asiakaskuntaan ja haluttuun kohdeyleisöön. Selvittelen tapoja tehdä, kyselen paljon kysymyksiä. Tutustun asiakkaan liiketoiminta-alaan, jotta osaan luoda erottuvan ilmeen.

Selvittelen myös asiakkaan omia visuaalisia mieltymyksiä ja ajatuksia brändin nykyisestä ilmeestä: mikä siinä on hyvää, mikä ei toimi.

Yhteydenpito tapahtuu eniten sähköpostin välityksellä, mutta juttelen aina asiakkaan kanssa myös kasvotusten tai puhelimitse. Palaveraamme, tutustumme. Uskon, että kun asioista jutellaan kasvokkain, puhelimessa tai skypessä, tulee esiin paljon sellaista mikä jäisi sähköpostissa välittymättä.

Tämän jälkeen varaan rauhoitettua suunnitteluaikaa muutaman viikon. Aikaa jolloin kanavoin kuulemani visuaaliseen muotoon.

Suunnittelussa saatan lähteä liikkeelle vaikkapa luonnossa bongaamastani muodosta, valokuvassa näkyvistä väreistä, elokuvasta saamastani kimmokkeesta tai oikeastaan mistä vaan.

Tärkeintä onkin kätkeä olennaisimmat projektin alussa keräämäni tiedonmuruset mieleen ja elää elämää. Sieltä ne parhaimmat, juurevimmat kimmokkeet tulevat. Uudet, raikkaat näkökulmat. Mielenkiintoisimmat muodot.

Hahmottelen erilaisia ideoita paperilla tai ruudulla ja valitsen toimivimman jatkoon. Työstän ja kieputtelen, hion, viimeistelen. Esittelen asiakkaalle viimeistellyn idean. Sitä ennen myös hajoilen, tunnen etten osaa mitään ja innostun moneen kertaan. Ah, tuo ihana kamala luova prosessi. Logosuunnittelijan työ on aikamoista vuoristorataa.

Joskus ideaa muokataan asiakkaan toiveesta vielä johonkin suuntaan, mutta useimmiten muokkaustarvetta ei ole. Uskon, että se johtuu tästä: Kun pohjatyöt tehdään kunnolla, ollaan asiakkaan kanssa niin samalla aaltopituudella, että punaisen langan löytyminen on helppoa.

Niin kävi tässäkin projektissa.

NEITI KEVÄT (JA PÄIVITYSTÄ PORTFOLIOON)

Tuntuuko sinustakin että alkuvuosi on mennyt tosi nopeaan? Minusta on uskomatonta että kalenteri käy jo huhtikuuta ja valoa riittää pidemmälle iltaan kuin osaisi edes toivoa.

Kevät on ehkä kauneinta aikaa vuodesta.

On pastelliväriset iltaruskot, kimaltelevat hanget, valon ja varjojen terävä kontrasti, pikkuhiljaa heräilevä luonto.

Ehkä osin juuri kevään vuoksi koen nyt voimakasta luomisvoimaa. Piirrän, kirjoitan, valokuvaan, teen tosi tehokkaana töitä. Sisustan, luen, suunnittelen värikarttoja. Huollan viherkasveja, toivon näkeväni kasvua. Viimeisimmät pari kuukautta olen lisäksi edistänyt erästä uutta kuviota, joka näillä näkymiin näkee päivänvalon jo ennen kesälomia.

Graafinen suunnittelu Annika Välimäki Creative

Portfolioon olen lisännyt taas hiukan lisää valmistuneita töitä. Tässä pari niistä:

 

N O V I T A

Kun saan vapaat kädet ja toiveen modernista, pelkistetystä ja pehmeästä muttei liian pehmeästä ilmeestä, omalla tyylilläni toteutettuna, on vaikeaa olla tuulettamatta.

Ja kun Novita lähestyi minua noilla saatesanoilla, otin kynän käteen ja aloin piirtää. Tiivistin suunnittelutyöhön kauneimmat ajatukseni ja jätin toteutuksesta kaiken ylimääräisen hälyn pois. Ajatus tiivistyi vyötteeseen magnoliankukkina ja lennokkaana kalligrafiana.

IMG_3106

 

V I E S T I N T Ä T O I M I S T O  L U M M E

Kun minulle selvisi, että puhdas luonto oli toiminut innoittajana, kun Susanna Uski valitsi viestintätoimistolleen nimeä, oli minun helppoa valita se innoittajaksi myös yrityksen logon suunnitteluun.

Suunnittelutoimisto Lummen logoon toivottiin nimen mukaisesti lummetta esittävää kuvaa. Etsin tapaa toteuttaa symboli mielenkiintoisella, minimalistisella tavalla. Piirtelin erilaisia kuvia ja muoto alkoi hahmottua.

Logon suunnitteluprosessi onkin monesti polveileva. Sitä lähtee liikkeelle ajatuksesta, hahmottelee erilaisia ideoita ja työn tuloksena se syntyy: ahaa-elämys, jonka pohjalta logo hahmottuu.

LUMME logo

KOTIVINKISSÄ

Annika Välimäki, Kotivinkki 1 2018

ANNIKA VÄLIMÄKI KOTIVINKISSÄ

Kotivinkissä nro 1/2018 on toimittaja Maija Kangasluoman tekemä juttu Annikasta.

Juttu löytyy lehdestä Ihan parasta –palstalta, jossa haastatellaan luovia ihmisiä näiden arjesta. Kotivinkki nro 1/2018 ilmestyi 10. tammikuuta 2018.

UNELMIA JA TOIMISTOHOMMIA

UusiVuosi2018_Annika Välimäki Creative

Jos olet lainkaan minun kaltaiseni, ehdit jo odottaa uuden vuoden alkamista. Sitä että voit huiskia vanhan vuoden pölyt pois olkapäiltä, suunnata katseen tiukasti tulevaan.

Loppuvuodesta pidin perinteeksi muodostuneen parin viikon loman. Pimeä vuodenaika puristi minusta mehut, puhumattakaan kiireisestä syksystä. Parin viikon rentoilu offline teki niin hyvää. Reissasin, luin, joogasin, leivoin, ulkoilin, tunnelmoin. Vietin aikaa perheen ja ystävien kanssa. Sellaisia perusjoulujuttuja, kuten ehkä sinäkin.

Ja tutusti loman jälkeen oli kiva palata taas luomaan uutta, ilmentämään kaikkea lomalla aistittua. Luomisvimma on nyt kovimmillaan, tuntuu että kaikki onnistuu, hoituu, muuttuu kullaksi. Mikä ihana tunne, sillä kaikkihan todella on mahdollista, aina. Joskus sen vaan unohtaa.

Rakastan tätä työn ja vapaan vaihtelua. Huomaan että silloin kun kumpaakin on sopivasti, molemmista nauttii.

LUOVAN PUOLEN TILINPÄÄTÖS: MITÄ JÄI KÄTEEN JA MITÄ VOISIN TEHDÄ PAREMMIN 2018

Kun mieli alkoi hiukan ennen loman loppumista palailla työasioihin, aloin käydä mielessäni läpi myös vuoden 2017 töitä. Aloin kai tehdä mielessäni luovan puolen tilinpäätöstä, mietin mitä jäi käteen ja mitä voisin tehdä paremmin 2018.

Ensinnäkin sain tehdä oikein mielekkäitä töitä ja tapasin niiden puitteissa uusia inspiroivia ihmisiä. Sellaisia joiden vireestä jää jokin jälki omaankin tekemiseen, sellaisia joiden kanssa yhteistyö on vaivatonta ja mukavaa.

Toteutin suunnittelutöitä mm. heille:

Pyrin myös tietoisesti suoraviivaistamaan työprosessejani ja päiväni kulkua, etsin parhaita tapoja taklata jokapäiväisiä askareita. Toimivat käytännöt moniin juokseviin asioihin löytyivätkin.

Uskalsin sanoa ei, silloin kun jokin tarjottu työ ei tuntunut omalta – taito, jonka oppimisesta olen aika ylpeä.

Kehitin itseäni myös ammatillisesti kursseilla ja webinaareissa sekä tekemällä uusia aluevaltauksia, mm. vastaamalla itsenäisesti (aika valtavankokoisen) liiketilan ikkunateippausten suunnittelusta. Ja heti perään sain toisen tilauksen teippauksille. Asioilla on kummasti tapana tulla ryppäissä. Samalla tavalla kävi aikoinaan brändivalokuvauksen kanssa.

Yhdessä Reetta Vahasen kanssa konseptoimme, ideoimme, koodasimme ja tuotimme uuden verkkojulkaisumme Sunnuntaimedian. Se on uudenlainen blogimedia, jossa unelmoidaan ja toteutetaan, ollaan muina girlbosseina ja uskalletaan. Sunnuntaimedia näki päivänvalon 1.1.2018 – kuin korostaakseen uuden vuoden glooriaa.

Vuotta summatessani huomasin myös kehitettäviä asioita. Oman sivuston ja brändi-ilmeen päivitys on ainakin jäänyt monen muun projektin jalkoihin. Olen jo pitkään kaivannut uutta ilmettä, mutta en ole tullut varanneeksi sille aikaa. Tänä keväänä onkin tarkoitus varata kalenteriin aikaa myös oman brändin kehittämiselle. Jännittävää, kutkuttavaa!

Olen kirjannut kalenteriin muutamia muitakin tavoitteita alkaneelle vuodelle, pieniä ja isompia asioita. Haluan mm. aloittaa tanssiharrastuksen, tehdä enemmän indie-projekteja, sanoa kyllä vaikka vähän pelottaa (muttei koskaan jos epäilyttää), liikkua ulkona ainakin tunnin joka päivä ja liukua kohti minimalistisempaa elämää. Lisätä arkeeni elämyksiä ja viipyillä hetkissä. Ja uudistaa sen brändi-ilmeen.

Jos sinäkin haluat uudistaa yrityksesi ilmettä tai jos mielessäsi on muu kiinnostava yhteistyöehdotus, laita postia tulemaan tai soita! Toteutetaan yhdessä.

S Ä K E N Ö I V Ä Ä   V U O T T A   2 0 1 8 !
– Annika

Ps. Tämän vuoden merkinnät raapustan itsesuunnittelemaani kalenteriin. Olet ehkä jo bongannutkin suunnittelemani päivyrin, ehkä käytät sitä itsekin. Toteutin vuodelle 2018 sekä viikkopäivyrin että seinäkalenterin. Suunnittelutyö on minun, ja loput eli mm. painamisen ja jälleenmyynnin hoiti korttikumppanini Putinki.

Viikkopäivyrin suosio yllätti meidät kaikki! Sitä painettiin lopulta peräti kaksi uusintapainosta, ja silti ne loppuivat auttamattomasti kesken. Kalenteria myytiin ympäri Suomen mm. Akateemisissa kirjakaupoissa, monissa Suomalaisissa kirjakaupoissa ja Pentikeissä ja lisäksi kymmenissä muissa liikkeissä.

Yhden toiveen täyttymys tämäkin, oma kalenteri. Kiitos kaikille jälleenmyyjille sekä kalenterien käyttäjille. Olette tähtiä!

Pps. Päivitin portfoliota hiukan uusilla projekteilla, ja lisää päivityksiä tulee piakkoin.

MMXVII Annika Välimäki Creative

JOULUKORTIT

Joulukortit_AnnikaVälimäki_9485_web

Kokemukseni perusteella marraskuu on tähän mennessä ollut ainakin tiivis – niin tunnelmaltaan kuin kalenterimerkinnöiltään. Työpäivät venyvät pitkiksi ja iltaisin on paljon puuhaa ja menoja. Tykkään. Saan oudosti virtaa tästä pimeydestä, ehkä siksi että sillä silloin monet häiriötekijät ovat poissa. On helppo keskittyä.

Tämän jokavuotiseksi muodostuneen marrasrutistuksen jälkeen on taas tiedossa jotain muuta: joulukuun 15. päivästä eteenpäin kalenterini on suljettu pariksi viikoksi. Silloin summaan vuoden, nautin tunnelmasta ja teen oikeastaan kaikkea paitsi töitä. Kokeilen taas millaista on elää mahdollisimman pitkälti ilman suunnitelmia. Jännästi vapaa-aika ruokkii parhaiten myös luovuutta, joten samalla kerääntyy taas ideoita tuleviin juttuihin.

JOULUKORTIT

Olette ehkä jo bonganneetkin uudet joulukorttini kaupoista. Toivottavasti tykkäätte! Tälle joululle on taas tehty paljon uutta kivaa, ja vanhat tutut kortit jatkavat toki myös – osa uusissa sävyissä. Joulukorttien lisäksi teimme tälle joululle mm. pakettikortteja, joulutarroja ja Suomea juhlistavan kortin.

Joulukortteihin käsintekemäni kirjoitukset on painettu kullanvärisellä folioinnilla. Ilme on tutusti pelkistetty mutta pehmeä. Korttien taustaväreinä on nyt tummaa sinistä, syvää vihreää ja valkoista sekä viime vuoden suursuosikit musta ja vaaleanpunainen.

Kaikki korttini painetaan Suomessa, yhteistyössä Putinki Oy:n kanssa. Joulukorttejani on myynnissä ympäri Suomen kymmenissä kirja- ja design-kaupoissa.

Lempeää marraskuuta!
Annika 

 

UUTTA PORTFOLIOSSA: LOGOSUUNNITTELU REBEL LIFTERSILLE

REBEL-LIFTERS-logosuunnittelu-Annika-Välimäki-CreativeREBEL LIFTERS Stationery - design Annika Välimäki CreativeREBEL-LIFTERS-logosuunnittelu Annika Välimäki CreativeREBEL-LIFTERS-nimilogot Annika Välimäki Creative

 

Voi vitsit että olen odottanut että saisin esitellä teille tämän! Nettisivuston päivitys laahaa perässä ja tälläkin hetkellä minulla on kymmenkunta valmistunutta projektia odottamassa esittelyä. Mutta nyt siis yksi niistä: logosuunnittelu huippu-urheilijoiden salivalmennukseen erikoistuneelle helsinkiläisyritykselle Rebel Lifters.

LOGOSUUNNITTELU

Oli selvää että Rebel Liftersille suunnittelisin vahvan statement-logon. Sellaisen joka ei turhia kainostele vaan seisoo itsevarmuudessaan selkä suorana. Nimikin sen jo sanoo: ei pientä piiperrystä vaan vahvoja linjoja ripauksella kapinaa. Rebelin toinen yrittäjä Anu kertoi piirtävänsä nimensä ensimmäisen kirjaimen usein anarkiamerkillä ja toivoi että voisin ottaa siitä ideasta kiinni logosuunnittelussa.

Logosuunnittelun pohjana käytin asiakkaalta saamiani toiveita ja kuten aina, isossa osassa oli myös projektin alkajaisiksi puhelinpalaverina käymämme keskustelu. Kunnon pohjatyön merkitystä ei vaan voi korostaa liikaa. Kun aluksi tutustun asiakasyrityksen tavoitteisiin ja arvoihin sekä yrittäjiin huolella, selvittelen heidän visuaalisia mieltymyksiään ja luon hyvän käsityksen kohderyhmästä sekä logon tavoitteista, suunnittelutyö rullaa kuin itsestään.

Ensin sain kysymyspatteristooni kattavat vastaukset ja sen jälkeen vielä juttelimme Anun kanssa pitkät pätkät puhelimessa. Ja kun hyvän pohjatyön jälkeen aloitin suunnittelutyön, saatiin logo ykkösellä maaliin.

Tämä suunnitteluprojekti oli kaikin puolin aika helmi. Mietin ennen aloittamista että miten minä, jooga-nainen jonka edellisestä salikäynnistä on jo aika pitkä tovi aikaa, osaisin hypätä huippu-urheiluvalmentajan nahkoihin. Juju onkin siinä ettei logosuunnittelijan tarvitsekaan sitä tehdä, vaan pitää osata katsoa vierestä ja nähdä ytimeen. Poimia asiakkaan toiminnasta ne kaikken kriittisimmät osat ja tuoda paketti visuaaliseen muotoon. Taisin onnistua: oli nannaa saada kuulla miten tyytyväisiä Rebelin porukat logoon olivat.

PORTFOLIOSSA: LOGOSUUNNITTELU JA YRITYSILME, BENDO LIVING

Bendo-Living-logosuunnittelu-Annika-VälimäkiBendo-Living-Logo-ja-yritysilme-Annika-Välimäki-Creative

Syyskuu, kellastuvat lehdet ja tummenevat illat. Tässä tunnelmassa on hyvä esitellä tovi sitten valmistunut iso suunnitteluprojektini. Turkulaisen sisustusliike Bendon logon ja yritysilmeen suunnittelu.

LOGOSUUNNITTELU, YRITYSILME JA NETTISIVUT

Piirsin tätä logoa varten aika messevän määrän erilaisia kuvioita etsiessäni sitä oikeaa muotoa. Mielessäni oli kaiken aikaa ikkuna, sillä Bendossa ollaan sisustussuunnittelun ohella erikoistuttu verhoihin ja laadukkaisiin kankaisiin. En kuitenkaan halunnut että kuvio olisi kovin selkeä tai kaavamainen vaan ennemminkin tulkinnallinen ja moderni. Katselin paljon kuvia italialaisista taloista, sillä Bendo Living myy mm. Italiasta tulevia huonekaluja ja kankaita.

Logosymbolin idea muotoutui lopulliseen muotoonsa ennen pitkää. Otin siihen vaikutteita kaarellisista ullakkoikkunoista, joita näin monessa korkeassa vanhassa italialaistalossa. Logon kuviota pukevat kaarevat viivat ja ruudukkomainen keskiö.

Bendo Livingin logossa on luomani kolme elementtiä yhdessä: symboli, käsinkirjoitettu Bendo-kalligrafia ja Living-typografia. Käsinkirjoitettu osa on boheemi ja lennokas kun taas Living teksti rauhoittaa ja raamittaa kokonaisuuden.

Brändivärit ja fontit valikoin korostamaan selkeyttä ja lämpöä. Värimaailma toistaa sitä syvempää väripalettia, jota Bendon tuotteet edustavat. Kokovalkoinen ja graafinen tyyli tekee tilaa rikkaille väreille ja ennakkoluulottomille muodoille. Miten ihanaa ja virkistävää!

Käyntikortteja vilautinkin jo hetki sitten täällä, kun en malttanut olla esittelemättä ihan täydellisesti kiiltävää uv-lakkausta mattalaminoidulla pinnalla. Täykkärit käyntikortit!

Jaan muuten Bendon toisen yrittäjän, Marin, kanssa sattumalta saman sukunimen. Aika hauskaa, mutta onhan meitä Välimäkiä aika paljon. Sukuyhteyttä emme bonganneet.

Nettisivuille piirsin ja suunnittelin ulkoasun. Teknisen puolen toteutti web designer -kontaktini Betta Digital.

Bendo on avaamassa vielä nyt syksyllä ovensa Turun keskustassa, joten kannattaa pitää silmät auki. Tätä et halua missata!

Bendo.fi 

 

KESÄLOMA

Summer-2017

Huh, mikä puolivuotinen on takana! Kevät on ollut täynnä toinen toistaan kiinnostavampia ja mukaansatempaavampia projekteja. Ja olo on nyt sen mukainen: aika kaikkensa antanut. Onneksi päätin jo talvella että kesällä lomailen täydet neljä viikkoa. Ja nyt tuo loma on ovella.

Seuraavan kuukauden aion vaan olla ja mennä mihin nenä näyttää. Leikkiä Naantalin aurinkoa, nauttia kesästä ja läheisistä.

Myös ajatus some-paastosta houkuttelee. Sen suhteen en ole tehnyt mitään päätöksiä,  siinäkin mennään tämän kesän teemalla eli fiiliksen mukaan.

Elokuun kalenteri on jo pullolleen buukattu, joten 1.8. palaan taajuuksille. Kiva syksy tulossa! Melkein en malttaisi odottaa. Mutta maltan sittenkin, sillä nyt on aika hengähtää. Samalla täyttyy kuin varkain ideapankki syksyä varten.

Kesälomatunnelmin,
Annika

Ps. Moikataan kun törmätään!

UUTTA PORTFOLIOSSA: TAIVAL CLOTHING LOGOSUUNNITTELU, YRITYSILME JA NETTISIVUJEN ILME

Taival-Logo-and-brand-design-by-Annika-Välimäki-Creative

Minimalistisen tyylikäs, trendikäs, raikas. Näillä avainsanoilla lähdin suunnittelemaan logoa, yritysilmettä eli brändi-identiteettiä ja nettisivustoa asiakkaalleni, uudelle suomalaiselle lastenvaatebrändille Taivalille. Tämä logosuunnittelun ja yritysilmeen sekä nettisivujen visuaalisuuden suunnittelutyö oli yksi kuluneen talven lippulaivoistani. Iso puristus, jonka lopputulos on (senkin uhalla että samalla kehaisen itseäni, sanon) upea.

LOGOSUUNNITTELU

Suunnittelutyöhön lähdettäessä eväinä repussani oli iso nippu taustatietoa yrityksestä, suunnittelupalaverointia yrittäjän kanssa sekä toiveet visuaalisen ilmeen ja logon fiiliksestä.  Nyt oli lupa vähän hullutella. Tehdä jotain mielenkiintoista ja kiehtovaa, samalla vaikuttavaa ja ehdottoman laadukasta. Pitämällä mielessä minimalismi. Logosuunnittelulla aloitimme, se yleensä onkin kaiken a ja o.

SE HETKI

Kun logoidea kirkastui ja koukerot loksahtivat (kirjaimellisesti) kohdilleen ruudulla, sen vain tiesi. Se oli siinä: raikas, minimalistisen tyylikäs, trendikäs logo. Tuo hetki on logosuunnittelussa se juttu. Tiedätte sen hetken kun fanfaarit soi ja iho menee kananlihalle. Sen kaikkivoipaisuuden tunteen vuoksi taas muistaa että ne alun muutamat tuskalliset hetket ja kykenemättömyyden tunteet täytyy ja kannattaa elää läpi, jotta jotain uutta ja ihanaa voi syntyä.

Asiakas oli vähintäänkin yhtä huumassa tuotoksestani, mikä tärkeintä onkin. Logossa tiivistyi kuulemma sellainen henki jonka hän Taivalin logolle halusi, osaamatta sitä etukäteen sanoin kuvata. Tuo on musiikkia suunnittelijan korville.

OUT-OF-THE-BOX

Moni asiakas on suunnittelun aluksi pahoillaan siitä ettei tiedä kertoa minkälaista muotoa tai visuaalista elementtiä työn lopputulokselta kaipaa. Tai välttämättä edes suoraan mistä pitää. Lohdutan aina että heidän ei tarvitsekaan tietää, vaan on minun työni kaivella se esiin erilaisista osasista, nyansseista ja tietomäärästä jonka saan. Ihan hyväkin niin, sillä silloin suunnittelulle ja visioinnille jää tilaa ja usein syntyy jotain erilaista. Parhaat jutut ovat usein out-of-the-box-tuotoksia.

YRITYKSEN VISUAALINEN ILME JA NETTISIVUSTO

Yritysilme eli brändi-identiteetti koostuu visuaalisista valinnoista. Kaksi isoa osaa tuosta ovat valinnat jotka koskevat värejä ja typografiaa.

Visuaalisen ilmeen valintojen pohjana oli värien suhteen perinteisten sukupuolivärien kumoaminen. Ilmeen ei haluttu vievän mielikuvaa selkeästi vain tytön tai pojan vaatetukseen. Ei siis vaaleanpunaista tai -sinistä. Vaikka välillä mietimme onko noiden värien välttäminen oikeastaan jopa niiden roolin vahvistamista ja tunnustamista. Ehkä. Jätimme ne nyt kuitenkin pois.

Pääväriksi toin syvän mustanvihreän. Jumalaisen hieno väri. Sen rinnalle toin pari eritummuista ja sävyltään limittäistä harmaata ja samoin kaksi neutraalin puuterista sävyä. Värisuunnittelu on iso osa ilmeen luomista. Teen sen huolella, mietin erilaisia visioita, tutkin värimaailmoja, sovittelen, kumoan. Kuuntelen musaa, joka sopii kulloisenkin työn fiilikseen. Värisuunnittelun tulos on iso osa yrityksen ilmettä.

Myös fonttikokonaisuuden on toimittava. Olenkin aika typografisesti orientoitunut. Fonttityttö. Tälle brändille tekemäni typografiset valinnat noudattavat hyväksi todettua periaatetta. Fonttikombo koostuu kolmesta erilaisesta mutta saumatta yhteenpelaavasta fontista. Pääfontiksi valikoimme narumaisen, herkän, kevyesti pyöreän ja korkean päätteettömän Simplifican. Sen pareiksi toin kursiivisen päätteellisen asiallisen fontin sekä matalamman, eleettömän mutta vahvan groteskin fontin.

Taivalin nettisivuston ja verkkokaupan ilmeestä vastaan niin ikään minä. Myös sivuston ilmeen suunnittelussa lähtökohtana oli asiakkaan toiveen mukaan raikkaus, minimalistisuus  ja trendikkyys.

Nettisivuston teknisen toteutuksen teimme sitten yhdessä yhteistyökumppanini Betta Digital Oy:n kanssa. Bettan pojat ovat nuoria, innokkaita ja kivenheiton päässä omalta työhuoneeltani. Työnjakomme on seuraava. Minä suunnittelen lookin, eli hörhöilen taiteellisen puolen, niuhotan jokaisesta viivasta ja elementtien etäisyyksistä, kerron tarkat nuotit. Tuotan kuvat siitä miltä nettisivuston pitää näyttää. Ja he koodaavat tuon kaiken nettisivustoksi.

Taivalin ilme, valmis sivusto ja verkkokauppa löytyvät osoitteesta: https://www.taivalclothing.com/fi/

UUTTA PORTFOLIOSSA: BRÄNDIVALOKUVAUS AMMATTILIITOLLE

Brand photography by Annika Välimäki. Yritysvalokuvaus Annika Välimäki.

YRITYSVALOKUVIEN MAAILMA

Nykypäivänä lähestulkoon jokaisella yrityksellä on nettisivut. Sivustojen sisältö on kirjavaa, mutta yhä useammin siihen kiinnitetään huomiota. Sivuston taustalla tehdyt visuaaliset valinnat ovatkin iso statement yrityskuvan luomisessa, sillä mielikuva koostuu kokonaisuudesta, johon jokainen valinta vaikuttaa. Yksi iso osio tässä kokonaisuudessa ovat valokuvat, joiden merkitys sivuston yleisilmeeseen on suuri. Mieti vaikka nettisivua, jossa ei ole lainkaan valokuvia. Ei yleensä toimi.

Somessa, esim. Instagramissa valokuvat ovat todella nopeasti kuluvaa valuuttaa. Tämän päivän kuva on viikon päästä jo vanha ja unohdettu. Siinä missä kivannäköinen Instagram-profiili (eli kuvien muodostama kokonaisuus) on kullanarvoinen ja jokaiselle itseäänkunnioittavalle yritykselle tavoittelun arvoinen asia, ovat suoranaisen brändivalokuvauksen vaatimukset erilaisia.

BRÄNDIVALOKUVAUS: KUVAPANKKI VS. BRÄNDIVALOKUVAAJA

Yrityksen markkinoinnissa käytettävien valokuvien, brändivalokuvien, avulla luodaan viestintään visuaalisuutta, tunnettuutta ja tunnelmia. Annetaan mielikuva siitä minkälainen yritys on kyseessä ja millä mielellä toimintaa vedetään.

Pari sanaa kuvapankeista. Kuvapankkikuvien käyttö yrityksen kotisivulla on aina riski. Alkavilla tai pienillä yrityksillä niiden käyttö saattaa vielä olla perusteltua, tietyissä tilanteissa. Kuratoimalla omille sivulle mahdollisimman lähelle omaa fiilistä osuvat hyvät kuvat esim. ilmaisia kuvia tarjoavista palveluista (huom: Pinterest ei ole ilmaisia kuvia tarjoava palvelu) pääsee alkuun. Mutta aina on mahdollista, ja jopa todennäköistä että sama kuva esiintyy myös jonkun toisen yrityksen markkinoinnissa, näyttää tutulta katsojan silmään. Kuvamaailman kootut teokset alkavat helposti myös näyttää tilkkutäkiltä. Lisäksi erilaisia ja -tasoisia kuvapankkeja on maailmassa lukemattomia, joten massa on valtava. Sen läpikäynti ja kuvavirrasta sopivien kuvien valinta vie aikaa ja vaatii silmää nähdä yhteensopivuus käyttötarkoitukseen fiiliksineen kaikkineen.

Tunnettuutta kasvattaneet tai siihen pyrkivät brändit, isommat yritykset ja jo hetken alalla toimineet tahot haluavat käyttöönsä ihan omaa kuvamaailmaa, joka on heidän tarpeisiinsa räätälöitynä tehty. Tässä kohtaa alkaa minun roolini. Teen brändi- ja yritysvalokuvausta muun brändistailauksen, graafisen suunnittelun ja logosuunnittelun ohella.

Moni pienikin yritys kääntyy brändivalokuvaajan puoleen, sillä kun ottaa huomioon kuvapankkiselailuun kuluvan ajan (time is money) ja lopputuloksen riskit, kokonaisuutena valokuvien teettäminen brändivalokuvaajalla tulee monesti jopa edukkaammaksi. Ja saapahan juuri sitä mitä tahtoo.

BRÄNDIVALOKUVAUS AMMATTILIITTO YTY RY:LLE

YTY Ry on yksityisalalla työskentelevien ylempien toimihenkilöiden, esimiesten ja asiantuntijoiden etujärjestö. Olin aika otettu kun sieltä oltiin yhteydessä tällaiseen pikkuiseen yksityisyrittäjään. Minulta haluttiin tilata valokuvausta ja taittotöitä pikkuhiljaa toteutettavan uuden brändäyksen tueksi. Tämänkaltaiset ”we want YOU”–yhteydenotot ovat aina tosi palkitsevia hetkiä!

Kun asiakas on ammattiliitto joka toimii yli 10 000 työntekijän etujärjestönä, pitää viestinnän tyyli ja aihe valita tarkoin. Halutaan luoda houkutteleva sivusto, mutta pitää yllä ammattimainen ja asiapitoinen linja. Juttelimmekin kuvamaailman spekseistä YTYn viestintäosaston kanssa paljon.

YTYllä oli ennestään henkilökuvia, joiden käyttöä jatkettiin, mutta hyödynsimme niitä taittotöissä vähän uudella tavalla nyt. Minulta tilattiin kuvia joissa kuvataan staattista tilannetta, ja joissa ei ole ihmisiä – onneksi näin, sillä ihmisten kuvaaminen ei ole mun juttu, ei ainakaan tällä haavaa.

Ammattiliiton toiminnan ytimessä on edunvalvonta ja tekeminen. Halusimme korostaa kuvissa toimistomiljöötä, asiantuntijuutta ja esimiesasemaa. Kuvausaiheeksi valitsimme jäsentoimialoille sopivasti kokous- tai neuvottelupöydän. Oli tärkeää pitää fokus työnteossa, sillä eiväthän ammattiliiton valokuvat oikein voi keskittyä liiaksi vapaa-aikaan eivätkä epäolennaisuuksiin.

Osa YTYn käyttöön otetuista kuvista näkyy yllä.

Ps. Portfolion täydentäminen laahaa minulla aika lailla jäljessä. Tätä artikkelia viimeistellessäni nimittäin tajusin että tämäkin työ tehtiin jo puolen vuotta sitten. Monta kivaa graafisen suunnittelun ja logosuunnittelun sekä visuaalisen brändäyksen juttua on plakkarissa, ja esittelen niitä sitä mukaa kun ehdin. :)